Márton nap

Libamáj, St. Jakab kagyló, zöldségmártás

Libamáj, Szt. Jakab kagyló, zöldségmártás
(A receptben szereplő mennyiségek 5 főre vonatkoznak)

Hozzávalók:

Elkészítés:

  • Forró tapadásmentes serpenyőbe tesszük az olajat, majd a kiolvasztott Szent Jakab kagylóhúst. Első oldalát 1 perc alatt aranybarnára pirítjuk, majd megfordítjuk és hozzá adunk 50 gramm vajat, sózzuk, enyhén borsozzuk. Miután másik oldalát is aranybarnára pirítottuk, a forró serpenyőből kiszedjük, majd langyos helyen hagyjuk pihenni.
  • Forró serpenyőben, zsírpapíron, aranybarnára pirítjuk 1,5-1,5 perc alatt a libamáj mindkét oldalát, majd félre tesszük pihenni.
  • A kagylóhoz használt serpenyőben felolvasztjuk a maradék vajat, majd hozzá adjuk a salottát, a répát, a fehérrépát, illetve a zellereket. Alacsony lángon dinszteljük, majd amikor már üveges a hagyma, nagyobbra vesszük a lángot és hozzá adjuk a vermouth-ot.
  • Miután a vermouth elpárolgott hozzá adjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd mártás állagúra forraljuk, lezárjuk alatta a tüzet és hozzá adjuk a póréhagymát és a kakukkfüvet. Utóbbit tálaláskor kiszedjük.

Tálalás:

  • Tányérban elterítünk egy adagra elég mártást
  • Középre helyezünk 3 darab Szent Jakab kagylót
  • A kagyló tetejére helyezünk 1 szelet libamájat
  • Tetszés szerint díszíthetjük csírákkal és egy kevés tört rózsaborssal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük